Tekst Lieke Bousema | Beeld Airmaster
Op de drie locaties was de binnenluchtkwaliteit niet optimaal, vertelt Pil. “CO2-meters toonden aan dat de CO2-niveaus te hoog opliepen. Daarom heeft de gemeente Utrecht aan Veolia Gebouwenbeheer gevraagd om een verbetervoorstel te maken. Veolia heeft samen met adviesbureau De Vroome Advies het plan uitgewerkt. Voor de gewenste oplossing kwamen de bedrijven uit op decentrale ventilatie met onze Airmaster units.”
Flexibele werkomgeving
Specifiek aan de kantorenmarkt is dat ruimtes vaak multi-inzetbaar zijn, weet Pil. “Wat vandaag één grote kantoortuin is, kan volgende week opgedeeld worden in separate kantoorsecties en vice versa. De HVAC-installaties – inclusief het ventilatiesysteem – moeten hierop voorbereid zijn.”
Daarom werd er gekozen om decentraal te ventileren. “Meerdere Airmaster units werden voorzien van een vraaggestuurde regeling en werken volledig automatisch en onafhankelijk van elkaar. Bij de keuze van het ventilatiesysteem werd bovendien rekening gehouden met de esthetiek De units hebben een strak, Scandinavisch design en kunnen gedeeltelijk ingebouwd worden in het verlaagd plafond.”
Bij het inblazen van de buitenlucht wordt gebruik gemaakt van het coanda-principe. De lucht wordt tegen het plafond geblazen en valt vervolgens geleidelijk naar beneden. “Dit zorgt voor een optimale verdeling van de frisse lucht in de ruimte en vermijdt tocht(klachten). In de zomermaanden profiteert de gemeente Utrecht bovendien van gratis nachtventilatie.”