De Thermiek in Leiden biedt (voortgezet) speciaal onderwijs aan leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking, langdurig zieke leerlingen of leerlingen met een niet aangeboren hersenletsel. Het binnenklimaat was een aandachtspunt, maar werd met decentrale ventilatie-units sterk verbeterd.
“We zijn hard bezig om Suvis aanvragen te verwerken”, opent projectadviseur Phillip Spencer Davies van Airmaster.
“Het is zeker drukker dan voor corona, maar dat wil niet zeggen dat trajecten sneller gaan. Binnen de Suvisregeling draagt het rijk 30% van de kosten bij en het schoolbestuur al dan niet samen met de gemeente de overige 70%. Dat geld is er niet altijd en de bureaucratische trajecten helpen ook niet altijd even goed. Een Suvis aanvraag kost gemiddeld acht weken, maar dan begint het pas. Ik heb de indruk dat binnenklimaat in het buitenland voortvarender wordt opgepakt. Dat terwijl uit verschillende onderzoeken is gebleken dat aerosolen, of minuscule luchtdeeltjes die in de lucht blijven hangen, een grote rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Zeker in kleine, of druk bezette lokalen zoals klaslokalen gaat het aantal besmettingen snel omhoog als deze onvoldoende of niet geventileerd worden. Wat telt is voldoende frisse lucht van buiten naar binnen brengen.
De ventilatie in scholen en kantoorgebouwen moet gewoon goed zijn. Ook in de bouwketen zelf kan men er nog actiever op zitten. Het fenomeen decentraal ventileren voor de utiliteit is niet bij elke architect en bouwer bekend. Het voordeel van decentrale units is dat je niet de hele school in één keer hoeft aan te pakken; binnen anderhalve dag kun je al een lokaal geventileerd hebben. Een centraal systeem heeft zeker ook zijn voordelen, maar je moet alle kanalen aanbrengen en veel extra werkzaamheden uitvoeren. Bij decentraal ventileren hoef je alleen maar twee sparingen aan te brengen en dan kun je ventileren. De decentrale systemen van Airmaster voldoen overigens aan Frisse Scholen Klasse B.”