Ventilatie staat sinds de pandemie hoog op de agenda, maar in het ZAVO beslisten ze reeds in 2019 om werk te maken van een goede luchtkwaliteit in hun gebouwen. Leerlingen en leerkrachten gaven aan dat er een muffe geur in de klaslokalen hing en hadden klachten zoals hoofdpijn en concentratiestoornissen.
Pilot met testunit in 2019
De directie besloot om in samenwerking met architect Philippe Leemans naar een gepaste en praktisch haalbare oplossing te zoeken. De ventilatie-installatie moest energiezuinig en geluidsarm zijn en moest zonder verregaande verbouwingen geplaatst kunnen worden. Bovendien was het wenselijk om in fases te renoveren – enerzijds om de budgetten te kunnen spreiden en anderzijds om de leerlingen niet hoeven onder te brengen op een andere locatie. Zo kwamen ze bij het decentrale ventilatiesysteem van Airmaster terecht.
Maarten Diels, Area Sales Manager bij Airmaster: “Omdat het hier toch om een aanzienlijke investering ging en de school er zeker van wilde zijn dat het gekozen systeem aan hun verwachtingen voldeed, werd besloten om een testunit met koelmodule in één van hun klaslokalen te plaatsen. Dat gebeurde in de zomervakantie in 2019.
Monitoring CO2 gehalte via internetgestuurde regeling Airlinq Online
Via het Airlinq Online platform konden de school en de architect het CO2 gehalte en de temperatuur in het lokaal eenvoudig bijhouden en monitoren. Het bleek al snel dat het CO2 niveau in dit lokaal laag bleef tijdens de lessen en ook de vervelende, muffe geur verdween. Zowel tijdens koude als tijdens warme dagen bleef het thermisch comfort hoog en vermits de ramen in de winter niet meer open moesten om het lokaal te voorzien van voldoende frisse lucht, gingen de energiekosten omlaag.