Spring naar de hoofdinhoud

Kinderopvang kiest voor decentraal ventileren

Kinderopvang kiest voor decentraal ventileren

De Deense fabrikant Airmaster zorgt reeds meer dan 30 jaar voor gezonde binnenlucht én een optimaal thermisch comfort in o.a. kantoren, scholen en kinderdagverblijven.

De ramen openzetten is natuurlijk de makkelijkste manier van ventileren”, weet Jean-Paul Pil, projectadviseur bij Airmaster. “Om de ventilatie écht op orde te krijgen echter, in alle seizoenen, zijn structurele maatregelen nodig. Kinderdagverblijven zorgen hierbij voor een specifieke uitdaging, omdat bezettingen sterk verschillen. De kinderen worden op verschillende tijden gebracht en gehaald en brengen vaak een groot deel van de dag buiten door, afhankelijk van het seizoen en weer. Dit leidt tot uiteenlopende bezettingen én ventilatiebehoeften. Niet elke ruimte wordt immers even frequent gebruikt. Zo worden speelruimtes bijvoorbeeld actiever en door meer kinderen gebruikt dan slaap- en verschoonruimtes. Met onze decentrale ventilatie-units met warmteterugwinning bieden we voor al deze behoeften een passende, vraaggestuurde oplossing.”

De mechanische ventilatie-units van Airmaster zijn recent geïnstalleerd in het nieuwe Integraal Kind Centrum Berkelwijk in Leusden en in de kinderopvang van Korein aan de St. Adrianusstraat in Eindhoven. “Laatstgenoemde project betrof een flinke renovatie”, vertelt Pil. “Het kinderdagverblijf is van binnen volledig gestript: het werd voorzien van nieuwe elektrotechnische voorzieningen, nieuwe waterleidingen, een nieuwe verwarmingsinstallatie en een nieuw ventilatiesysteem om het bestaande gebouw weer toekomstbestendig te maken. Hierbij werd gezocht naar een eenvoudige en (kosten)efficiënte ventilatie-oplossing. Een belangrijke factor was ook om een systeem te selecteren dat de CO2-waarden in de ruimtes zo laag mogelijk houdt, om zo de verspreiding van het coronavirus te verminderen.”

Bewuste keuze voor decentraal ventileren

Voor het ventilatiesysteem koos huisinstallateur Van den Hoff Installatiebedrijf voor een samenwerking met Airmaster. “De installateur had alle mogelijke ventilatie-oplossingen al duidelijk in kaart gebracht en heeft heel bewust gekozen voor decentraal ventileren”, vertelt Pil “Deze vorm van ventileren is hét perfecte alternatief voor centraal ventileren. Niet alleen omdat in bestaande gebouwen de dakconstructie vaak niet stevig genoeg is om een ventilatie-unit op te zetten, maar ook omdat bouwkundige aanpassingen niet mogelijk of te duur zijn. Decentrale ventilatie-units kunnen heel eenvoudig aan het plafond worden opgehangen en vereisen geen complex kanalenwerk. De aanvoer van frisse buitenlucht en de afvoer van vervuilde binnenlucht gebeuren via de buitengevel of het dak.

De installateur had al een groot deel van het voorbereidend werk voor zijn rekening genomen en de gewenste debieten en ventilatie-units per ruimte bepaald. “Samen met een collega heb ik het ontwerp bekeken en ter plaatse een controle uitgevoerd”, vertelt Pil. “Welke systemen waren ingetekend in welke ruimtes? Kan hier een correcte en optimale worp worden geborgd? Waar kunnen de bedieningspanelen het best worden geplaatst? En welke dakkappen zijn aan te bevelen, om gebruikte binnenlucht efficiënt af te voeren? Maar ook: hoe hoog worden de stapelbedden in de slaapruimtes? En wat betekent dit voor de plaatsing van de units? Op basis van onze bevindingen hebben we slechts enkele verbetervoorstellen hoeven doen, om de best passende installatie voor het kinderdagverblijf te garanderen.”

Vraaggestuurd op basis van CO2

Vraaggestuurd op basis van CO2

Airmaster levert decentrale ventilatie-units voor plafond-, wand- en vloermontage, van 115 t/m 1.200 m3/h. “Aan de St. Adrianusstraat is gekozen voor drie modellen”, vertelt Pil. “In de grote ruimtes waar gespeeld en gegeten wordt, is gekozen voor onze AM 800 units. In de slaapruimtes zijn AM 300 units gemonteerd, terwijl voor de kantoorruimtes de AM 150 voldoende was.” Alle achttien units zijn voorzien van een CO2-sensor en functioneren volledig onafhankelijk. “De CO2-sensoren zorgen voor een vraaggestuurde ventilatie, op basis van het aantal aanwezige personen per ruimte. De CO2-waarden worden op het bedieningspaneel aangegeven met duidelijke kleurcodes en ppm-waarden.”

De units draaien standaard op 30% van hun vermogen, aldus Pil. “Wanneer ’s ochtends de eerste kinderen binnenkomen en de CO2-waarden stijgen, dan toert de ventilator in de unit direct en automatisch op. Via een warmtewisselaar wordt vers aangezogen buitenlucht efficiënt opgewarmd tot 19°C, alvorens deze de ruimte wordt ingeblazen.” De Airmaster units garanderen een hoge warmteterugwinning, wat betekent dat warmteverliezen tot een minimum beperkt worden. 

Als het buiten warmer wordt, gaat de bypass automatisch open, waardoor de buitenlucht rechtstreeks de ruimte in geblazen wordt. Bovendien bieden de units mogelijkheden voor nachtventilatie en is er een programmeerbare weekklok voorzien. Toch hebben de CO2-waarden altijd prioriteit.” Airmaster ventilatie-units kunnen ook aangesloten worden op alle gangbare gebouwbeheersystemen. “Daarnaast is het mogelijk om de units te sturen via onze internetgestuurde Airlinq® Online regeling.”

Begeleiding van A tot Z

Alle Airmaster ventilatie-units voor Korein zijn plug-and-play in de St. Adrianusstraat afgeleverd.  Airmaster hield continu een vinger aan de pols. Ook stond de ventilatiespecialist in voor de controle en inbedrijfstelling. Enkele maanden na de oplevering kijkt Pil terug op een goed en prettig verlopen project. De ruimtes worden goed geventileerd en de kinderen hebben ‘s winters geen rode schrale wangetjes meer door de droge lucht van de verwarming. Ramen hoeven niet meer open, wat belangrijk is voor de veiligheid van de kinderen.

Dat de installateur en de eindgebruiken zeer tevreden zijn, bewijzen diverse mooie vervolgprojecten.